Enviat per: annasoliguer | Setembre 3, 2008

RetroInnovació en RRHH

Fa dies que no escric. Entre altres coses perquè necessitava descansar i veure els meus amig@s. En aquests moments, estic a la facultat d’Económicas de la Universitat de Girona a punt d’entrar a validar la meva assignatura d’Innovació en el Turisme. Estic donant-li un repàs als resums i un sentiment agredolç embolica els meus pensaments. Em pregunto què és i arribo a la conclusió, una vegada més, que un nou fet es suma a la llarga llista de les coses que no quadren al sector turístic.

De sobte em ve a la memòria com un flaix que uns dies abans, una cambrera d’habitacions em va comentar que hi havia una manifestació referent al conveni dels treballadors d’Hoteleria a la província de Girona. Em va explicar que els sindicats buscaven un acord perquè els empleats dels allotjaments turístics poguessin equiparar els seus sous als que regeixen a la província de Barcelona. La diferència està en uns 5 punts. Per arribar a l’acord, els empresaris demanaven que als allotjaments estacionals, l’interval entre torns no anés de 12 hores si no de 10 hores. A més, durant els mesos de temporada alta, exercir la llibertat d’horaris i torns segons les necessitats de l’empresa. El tercer punt era la polivalència funcional que a tall d’exemple, significa que les cambreres d’habitacions, baixin també al menjador per servir els esmorzars als clients. Sens dubte, no s’ha arribat a cap acord, entre altres coses perquè alguns sindicats estan segrestats per les empreses.

I jo aquí, a la facultat, preparant-me per ser terriblement innovadora en un sector que no entén d’Innovació i que viu immers el segle XIX. Una de les principals innovacions de serveis que obre mercat és la inversió en RRHH. No entenc com pot existir aquest desfasament tan brutal entre el que estudiem i el que hi ha en les empreses. Per què a les universitats no es parla d’aquests temes? Serà per evitar que en un futur, quan siguem Managers i taurons turístics, no tinguem remordiments de consciència? Estic preocupadíssima perquè sóc conscient que tinc coneixements, habilitats i competències per convertir-me en un d’ells i no m’agradaria.

NEXOTUR publica que el 72% de les empreses d’Hoteleria i allotjaments no compta” amb una estratègia de Recursos Humans malgrat els problemes que suposa trobar personal”. Això ve a significar que un 72% de les empreses no estan professionalitzades. Si és que anem molt mal…I jo preocupada per la Innovació quan els treballadors del sector turístic estan veient com alguns dels seus drets laborals i socials, adquirits amb l’esforç conjunt durant anys, desapareixeran. Pensar que adaptar polítiques justes entrarà en la dimensió d’Innovació Social em desespera quan hauria de ser una simple actitud d’un bon Management i una cultura empresarial proactiva i responsable.

Aquest article, el vaig publicar fa uns mesos al meu bloc en castellà. Per sort, les coses han canviat en els darrers mesos i s’ha aconseguit arribar a un conveni beneficiós per a molts treballadors però no per a tots.. A les empreses del sector turístic, encara es sent allò que es sentia durnat el franquisme de que els sindicats no serveixen per res….i molta gent s’ho creu!!! Es cert que no tenen la força que haurien de tenir però algú es pot imaginar com seria la vida dels treballadors sense sindicats? No vull ni pensar-ho!!!: Definitivament, aquest sector s’ha de professinalitzar doncs encara moltes persones que hi treballen pensen que la formació no es necessaria….i el coneixement, és el que fa obrir els ulls i sortir del nostre interior per expandir-nos a la resta del món.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

A %d bloguers els agrada això: